maanantai 12. joulukuuta 2011

On se niin suurta.. ja kallista

No en minä siitä ala väitellä, onko suurkunta parempi kuin pienkunta. Suuruuden ihannointi on Suomessa kasvanut niin suuriin mittasuhteisiin, että häviäisin kuitenkin... itselleni. Voidaan ihan oikeasti puhua suurihannoinnista. Suomeksi se tarkoittaa sitä, että kovasti ihannoidaan sitä, mikä on isoa.

No minä sitten on suurkunta? Jos nyt ihan ruuhka-Suomi jätetään määritelmäni ulkopuolelle, niin suurkunta on sellainen, jossa on mahdollisimman pitkä matka kaikkiin palveluihin. Suurkunnalle on tyypillistä myös se, että se on ehdottomasti maatalousvoittoinen ja sen kuntamuotona on kaupunki.

Tosin yksikään niistä viidestä kirkonkylästä, jotka tämän kaupungin muodostavat, ei vähäisimmässäkään määrin muistuta kaupunkia. Niin ei etenkään sen jälkeen, kun posti, poliisi, terveyskeskus, kirjasto ja kunnantalo on poistettu. Jäljelle jää vain hautausmaa ja kirkko, sekä muutama vanhusten asuttaman omakotitalo. Kylän baarikin on ajat sitten lopetettu kannattamattomana, kun nuoriso on muuttanut Helsinkiin, koska kotikylällä ei ole mitään... ei edes koulua.

No mitä hyötyä tästä suurkunnasta on? Todistettavasti ei mitään. Joidenkin poliitikkojen päässä kasvaa kuitenin monenlaisia visioita, siitäkin huolimatta, että tutkimukset tosiasiallisesti todistavat, että pienet yksilöt toimivat tehokkaammin kuin suuret. Arvasittekin varmaan! Ei tässä tehokkuudesta olekaan kysymys. Ajatelkaapa itse. Kun esim. terveyskeskukseen on matkaa vaikkapa vain 50 km, tulee nopeinkin keikka noin 100 km. Ainakin kylmällä ilmalla tämmöisellä reissulla on helppo kuluttaa kymmenen litraa bensaa, joka maksaa noin € 16 ja siitä valtiolle varotuloja € 10. No jos hyvin sattuu, näitäkin euroja pallotellaan palauttamalla summasta jotain takaisin Kelan kautta. Kuka tästä oikein hyötyy? No kun näitä matkailijoita useampia on, niin ainakin ne Kelan virkailijat, jotka muuten ehkä olisivat jääneet työttömiksi.

Totta se on, tässä tapauksessa muutoksen tarve tuntuu olevan suurempi kuin muutosvastarinta. Vanhassa kuntarakenteessa on selvästi ollut joku vika. Posti, pankki ja kyläpoliisi ovat nyt selkeästi vanhanaikaisia. Ne ovat vanhanaikaisia siksi, että ne ovat toimineet vuosikymmeniä. Toki ne toimivat tehokkaasti ja edullisesti, mutta... vanha mikä vanha.

On siinä ainakin seikkailun makua, kun Rovaniemen poliisi lähtee rauhoittamaan mellakkaa Kittilässä. Hyvällä tuurilla voidaan mellakoitsijat napata krapulaansa nukkumasta Rovaniemen asemalta.

Se on nimittäin oikeasti iso se Rovaniemen suurkaupunki ja poliisipiiri vielä suurempi.

Tärkeintä on, että säästöä syntyy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti