sunnuntai 25. marraskuuta 2012

Kyllä rikos kannattaa



Ellei oman moraalinsa turmeltumista pidä menetyksenä, niin rikos kannattaa aina. Jos muutamat ministerit, kansanedustajat ja muutamat poliittiset virkamiehet jätetään huomioon ottamatta, niin suomalaiset ovat kohtuullisen kunnollista väkeä. Pääsääntöisesti he eivät syyllisty lain rikkomiseen edes pienen yllytyksen jälkeen, vaan jättävät tämänkin homman valitsemiensa edustajien tehtäväksi.

”Rikos ei kannata” on fraasi, jota kuitenkaan ei pitäisi kenenkään uskoa, sillä se on lanseerattu vain siksi, että kansa pysyisi ukollisena vakaumukselle, jonka mukaan rehellisyyttä on pidettävä hyveenä.

Katsoin tässä hiljattain TV-ohjelman, joka sai minut havahtumaan. Miettikääpä tätä: yhden vangin ylläpitoon käytetään yhteiskunnan varoja noin kaksi kertaa se määrä, joka käytetään yhden vanhuksen laitoshoitoon. Tämä ero näkyi selvästi myös hoidon ja ”palvelun” tasossa.  Joku voi väittää, että tässä taas oli kyseessä joku populistinen ohjelma.  Voi olla, mutta epäilemättä myös tosi. Populismissahan tuppaa olemaan se vallanpitäjien kannalta paha puoli, että siinä useimmiten tuodaan esiin se totuus, joka oli tarkoitus kansalta pimittää. Ei siis ole ihan suuri ihm,e että kansa alkaa menettää uskoa oikeusvaltioon, jos sellaista uskoa oikeasti on edes ollut.  Niin, ihmettelen minäkin miten sellainen valtio voi olla oikeusvaltio, jossa asiakirjan väärennöstä pidetään pienempänä rikoksena kuin oman mielipiteen ilmaisua, joka lain mukaan ei ole rikos ollenkaan.

Jotta oikeasti voisimme puhua oikeusvaltiosta, pitäisi kaikkien kansalaisten olla tasavertaisessa asemassa lain edessä, ja kaikissa tapauksissa pitäisi pyrkiä toteuttamaan lain tarkoitus. Tavallisen kansalaisen on joskus aika vaikea ymmärtää, miten meidän palvelijoiksemme valitsemat ihmiset ovatkin yhtä äkkiä niin korkeassa asemassa, että lakiakin pitää soveltaa heihin lievemmin kuin meihin isäntiin.

Ehkäpä näillä ”palvelijoilla” on kuitenkin olemassa pelko, että vielä joskus koittaa aika, jolloin heillä ei ole enää ”omaa lain suojaa”, vaan rikoksista tuomitaan niin kuin rikoksista pitää tuomita. Tästä syystä he ovatkin pyrkineet pohjustamaan asiaa niin, että vankilat mahdollisimman suuressa määrin muistuttaisivat hotellia, jossa olisi hyvä asustella siihen saakka, kun kansa on rötökset unohtanut. Vanhuksistahan ei oikeasti tarvitse välittää, sillä monet heistä ovat tottuneet vaatimattomiin oloihin, tai eivät ehkä tajua edes omaa tilaansa.

Jos nyt ihan mielikuvituksella leikin, niin vääjäämättä tulee mieleen ajatus, että ennen kuin olen siinä pisteessä, että laitoshoito on tarpeen, pyrinkin parantamaan tulevia elinolojani tekemällä keikan, josta varmuudella tuomitaan elinkautinen. Jos oikein kansan parasta ajattelisin, niin se olisi joku samantapainen juttu, kuin sen kuuluisan fanerisuvun edustajan teko silloin venäjänvallan aikoihin. Paitsi että pääsisin ”hoteliin” lomailemaan lopuksi elämääni, saisin toisten vankien kunnioituksen ja varmasti myös erityisaseman laitoshierarkiassa. Kyllä vangitkin osaavat arvostaa yhteiskunnan hyväksi tehtyä tekoa, olkoon se juridisesti millainen rikos tahansa.

Nyt tietysti joku väittää, että ei ne vankilan olot niin kaksisia ole.  Eivät ehkä ole ihan samaa luokkaa kun jossakin Kalastajatorpalla, mutta varmasti paremmat kuin homeisessa vanhainkodissa, jossa joudut makaamaan kuset ja paskat vaipoiss,a kun yhteiskunnalla ei ole varaa palkata riittävästi hoitajia. Ihan vaan tosissani kysynkin, että miksi vanki on kaksi kertaa arvokkaampi kuin vanhus, joka todennäköisesti on maksanut koko ikänsä veroja ja jonka eläkkeen nytkin viette sen vähäisen hoidon vastikkeeksi. 

Näistä blogijutuistahan se häly on usein syntynyt, joten selvennän taas nyt vielä kerran.  Mielikuvituksella leikin, enkä oikeasti ketään ajatellut mestata. Uskon vaan, että noinhan se olisi jos….  Jokainen saa olla asioista mitä mieltä tahansa, mutta mainitsemani TV-ohjelman mukaan nuo rahasummat olivat suunnilleen 130€ ja 250€/päivä.  En usko, että YLE olisi jostakin hatusta temmannut perättömät summat, joten niitä on jonkinlaisella tarkkuudella pidettävä oikeina.  Jos ja kun ne ovat oikein, on siinä rötösherroilla taas selittelemistä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti