lauantai 29. syyskuuta 2012

Lääkäriliitto, kaiken pahan alku




Meidän terveydenhuoltojärjestelmästämme on kannettu huolta monella tasolla, eikä suotta.  Lääkäripula on vaikeuttanut terveyskeskuksien toimintaa ja apua on pyritty hakemaan palkkaamalla ulkomaalaisia lääkäreitä.  Näistä on seurannut uudenlainen ongelma. Se on kielitaito.  Lähinaapureista Venäjältä ja Virosta on kyllä helppo saada lääkäreitä, mutta asiointi potilaiden kanssa ei aina oikein suju. 

Suomi on houkutteleva maa monen muunkin maan lääkäreille, sillä täällä lääkäreiden palkkataso on kohtuuttoman korkea verrattuna muihin suunnilleen samantasoisen ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneisiin ihmisiin. Se on suhteettoman korkea myös kansainvälisesti katsottuna. Eipä siihen juurikaan ole puututtu, koska jostakin kummallisesta syystä juuri lääkärit ovat saaneet jonkinlaisen sädekehän ympärilleen.  Tämä sädekehä on sitten estänyt ihmisiä ottamasta oikeasti kantaa meidän todelliseen terveydenhuoltojärjestelmämme ongelmaan.  Tietenkin se on lääkärien puute.  Lääkärien puute johtuu taas pelkästään lääkäriliiton kielteisestä kannasta lääkärikoulutuksen lisäämiseen. Lääkäriliitto perustelee sitä milloin milläkin syyllä, mutta todellinen syy on se, että lääkärien palkkataso laskisi tavallisten kuolevaisten tasolle, jos lääkäreitä koulutettaisiin riittävästi.  Tämä, ei mikään muu, on tämän lääkäripulan syy.  Tässä on oikeasti huono vaikutin kätketty hyvän alle, sillä onhan lääkäriliiton selitykset toisinaan tosi jalon tuntuisia… paitsi että ne ovat täyttä puppua.

Nyt eletään kunnallisvaalien aikaa, ja tietysti voisi olettaa, että minäkin valtuustoehdokkaana keskittyisin niihin juttuihin, joihin kunnan valtuusto oikeasti voi vaikuttaa. No tottahan se on, että en todellakaan aio valtuustossa ehdottaa, että Artema järjestäisi lääkärikoulutusta, mutta kunnallinen ongelma tämä kuitenkin on.  Kyllä siitä pitäisi puhua ihan sen oikealla nimellä, eikä ainoastaan taivastella näitä palvelurakenteita ja kuntaliitoksia.  Kouluttamalla muuta hoitohenkilöstöä vaikkapa Artemassa voidaan lääkärien työtaakkaa hieman helpottaa, mutta ei ratkaista koko ongelmaa. Hyvänä esimerkkinä tästä on diabeteshoitaja ja sydänhoitaja, jotka takuulla ovat vähentäneet lääkärien töitä. Miksipä ei moneen muuhunkin sairauteen erikoistuneita hoitajia voitaisi palkata. Pitkällä tähtäyksellä on ongelman ratkaisun avain se, että todellinen ongelman aiheuttaja tiedetään ja että siitä puhutaan asian oikealla nimellä.  Asiat eivät tapahdu heti, mutta jos ne tiedostetaan ja niistä puhutaan, alkavat lääkärit itsekin tajuamaan, että nykyisin on kyse toisten hädänalaisen tilan hyväksi käytöstä. Se ei varmaankaan ole lääkärin etiikan mukaista toimintaa.

Kyllä tässä maassa on paljon mätää, mutta oikeasti tämä on ihan hieno maa ja kotikuntani on tosi hieno kunta.  Kaikki vaan on suhteellista, eivätkä parhaatkaan järjestelmät ole sellaisia, etteikö niissä olisi korjattavaa.   Miettikääpä nyt vaikka sitä, miksi ulkomaalaiset lääkärit tyytyvät suhteellisen pieniin palkkoihin välitysfirmojen palveluksessa, mutta eivät tule mielellään terveyskeskuksien palvelukseen, vaikka joutuvatkin työskentelemään niissä.  Niin niin, miettikää vaan, en minäkään sitä tiedä, mutta mietin kyllä.  Sen tiedän kyllä, että terveyskeskukselle ne tulevat varmasti kalliimmaksi, sillä tokihan välitysfirmakin jotain välistä ottaa.

Niin että silleen, mutta palataan asiaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti