torstai 22. syyskuuta 2011

Itella vai Itelle


Sainpa taas käsiini kaksi suhteellisen tuoretta tutkimusta ja samanaikaisesti lehtijuttuja, jotka kertovat täydellisestä ristiriidasta suomalaisessa päätöksenteossa.

Sama ”ristiriita” on tietysti vain kohteliaisuutta. Oikeasti minä tarkoitan typeryyttä, mutta en tietenkään sano niin, koska olen olevinani herrasmies. No se ei tietenkään ole niin merkityksellistä, sillä ovathan monet poliitikot olevinaan kansanedustajia, mutta tosiasiassa edustavat vain itseään.

”Maallemuuttajat ovat merkittävä, mutta hyödyntämätön resurssi maaseudun kylien kehittämiseen”. Tämä on suora lainaus tuoreesta tutkimuksesta. Tosiasiassa ihmiset haluaisivat muuttaa maaseudulle ja maaseudun kyliin. Käytännössä tästä tehdään kuitenkin mahdollisimman vaikeaa, eivätkä kuntaliitokset suinkaan ole vähäinen syy tähän.

Kyläkoulut hävitetään, koska niistä muka puuttuu oppilaita. Oppilaita niistä taas puuttuu siksi, että ne hävitetään. No tietenkään kysymys ei ole pelkästään kouluista. Itellan 150 johtajaa ovat suuressa viisaudessaan päättäneet, että yli 50 asiamiespostia lakkautetaan. Näin saadaan maaseutukylien asukkaat entistäkin ahtaammalle. On todettu, että asiamiespostien lopettaminen ei tuo merkittäviä säästöjä Postille, sillä asiamiesten palkkiot ovat hyvin pienet, eivätkä välttämättä vastaa edes asiamiesten kustannuksia.

Teenkin nyt Postille selkeän ehdotuksen… käytän siis mieluummin nimeä Posti kuin Itella, koska mulla itellä on sellainen käsitys, että tämä nimi vastaa paremmin ihmisten käsitystä tuosta asiasta. Teen siis seuraavan ehdotuksen: älkää lopettako niitä viittäkymmentä asiamiespostia, vaan lopettakaa viisikymmentä johtajan virkaa. Ensinnäkin näin syntyy suurempi säästö eikä ihmisten elinehtoja huononneta.

Uskokaa vaan, että kyllä se niin on, että jos tämä meno jatkuu, niin pian ollaan tilanteessa, jossa posti kulkee yksityisten yrittäjien toimesta… jos kulkee, mutta valtion postilla on vain 150 johtajaa ja muutama postivirkailija hoitamassa pääkaupunkiseudun virkakirjeiden siirtelyä virastosta toiseen.

Tämän jälkeen johtajat voivat perustella älytöntä nimenmuutostakin kertomalla, että nimi Itella tarkoittaa sitä, että meillä itellä on hyvä olla, kun töitä ei ole, mutta veronmaksajat maksavat palkat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti